ПП Полнето пиле

Оставете ја шунката настрана и направете пат за пилето. Направете обид со нашиот традиционален празничен ручек кој комбинира свежи сезонски состојки со рен.

  • Време за приготвување 90 min

  • Ниво на сложеност Многу едноставно

  • Тип Главни јадења

Состојки:

  • 1 ПП Пиле
  • 100 g Панцета
  • 1 китка див аспарагус
  • 1 кромид
  • 1 лук
  • 2 кифли стар леб
  • 2 јајца
  • 1 морков
  • 1 лажица див лук
  • Бело вино
  • Оригано
  • Сол и бибер

 

Автор: Zorica Planinšek

Исплакнете го пилето, потчукнете го за да се исуши, и зачинете со сол и бибер.

Подгответе го полнењето: во маслиново масло испржете исецкана Панцета и додадете исецкан кромид, лук и див аспарагус во мали парчиња. Искршете стар леб во длабока чинија и измешајте добро со јајца, сол, бибер, оригано, исецкан лук и рендан морков.

Наполнете го пилето и ставете го во добро подмачкан сад за печење. Печете 50 минути на 180°C, и потоа дополнителни 15 минути на 220°C. Додека се пече не заборавајте да го прелиете пилето со мешавина на бело вино и масло.

Кога пилето е златно кафеаво и изгледа добро извадете го од печката и покријте го со алуминиумска фолија и оставете го 10 минути.

Послужете со крем сос од рен, традиционален рен, јаболко и салата од јајце.

ПП Пиле