Пилешки паприкаш со домашни кнедли
Состојки:
1 кг. пилешко месо, најдобро со коска (копани, крилца)
200 гр. пелат
маслиново масло
сончогледово масло
100 мл бело вино
1 лажица брашно
3 главици кромид
100 гр. корен од пашканат
2 моркова
2 црвени пиперки
5 чешниња лук
4 компири
лавров лист
сол
црн пипер
црвен пипер
Количина: за 8 лица
Количина: за 8 лица
Кромидот, лукот, морковите и коренот од пашканат ги сечеме ситно, ги посолуваме и ги динстуваме на загреана мешавина од маслиново и сончогледово масло.
Кога зеленчукот ќе омекне, го додаваме брашното, виното, пилето, црвениот пипер, солта и црниот пипер. Залеваме со вода за да се покријат сите состојки и на тивок оган динстаме околу половина час.
По половина час ја додаваме уште исечканата пиперка и парчињата компири, пелатите и лавровиот лист. По потреба додаваме вода, зачинуваме и вариме уште половина час.
Кнедли
2 јајца
4 лажици брашно
сол
масло
Кнедлите ги подготвуваме така што јајцата ги матиме со малку сол и додаваме брашно. Смесата добро ја мешаме и ја ладиме во ладилник. Изладената смеса ја обликуваме со лажиче и кнедлите една по друга ги додаваме во жешка вода во поголемо тенџере. Кнедлите ги вариме 5 минути.
Маја Мариновиќ, Хрватска